TRÅDLØS KOMMUNIKASJON

EM-SPEKTERET

Elektromagnetisk stråling er energi som overføres i form av elektromagnetiske bølger. Elektromagnetisk stråling brukes også delvis for å betegne utsending og forplantning av slike bølger. Det elektromagnetiske spekteret er en fellesbenevnelse på alt som omfatter elektromagnetisk stråling. Synlig lys, radiobølger og røntgenstråling er eksempler på elektromagnetisk stråling (EMS). EMS er energi som overføres gjennom det tomme rom eller gjennom materie i form av elektromagnetiske bølger.



TRÅDLØS TEKNOLOGI

Trådløs kommunikasjon er en type datakommunikasjon som utføres og leveres trådløst. Det er radiobølgene som gjør at vi kan bruke trådløs teknologi som mobiltelefoni, trådløse nettverk (WiFi), radio, radarer på båter, garasjeportåpnere og lignende. Det er tre hovedprinsipper i trådløs kommunikasjon: Sender, informasjonsbærer, mottaker



MODULASJON

Modulasjon, er, innen telekommunikasjonsteknikken det å omforme et signal som inneholder informasjon, til en form tilpasset mediet som skal benyttes i signaloverføringen. Modulasjonen er den informasjon som overleveres i bærebølgen og dermed utsendes. Det kan være tale, musikk eller data som på forskjellig måter kan «kodes» (moduleres) inn i bærebølgen.



BÆREBØLGE

Bærebølge er den delen av radiosignalet som muliggjør trådløs radio- og fjernsynsoverføring. Bærebølgen påtrykkes lyd- og bildeinformsjonen som skal overføres. Denne påtrykkingen kalles modulasjon. Bærebølge er en bølgeform som er modulert for å representere informasjon for overføring. Bærebølgen kjennetegnes ved at den er den frekvensen man stiller radiomottageren inn på, når man skal motta radioutsendelser. Modulasjonen er den informasjonen som overleveres i bærebølgen og dermed utsendes. Det kan være tale, musikk eller data som på forskjellig måter kan «kodes» (moduleres) inn i bærebølgen.



FM OG AM

Frekvensmodulasjon, ofte bare kalt FM, er en modulasjonsmetode som er mye brukt for radiosignaler. I frekvensmodulasjon styrer signalet som skal overføres frekvensen til bærebølgen, i motsetning til amplitudemodulasjon (AM), der amplituden til bærebølgen styres av signalet. Det er vanlgere å bruke FM fordi den har vanligvis bedre signalkvalitet enn AM, men langt redusert rekkevidde. AM har en mye høyere område enn FM, som vanligvis dropper ut 50 km fra radiostasjon. Derfor må FM bruke flere sendere for å dekke det samme området som en AM-sender.